Referenser från personer som jag arbetat med

”Jag lärde känna frilansjournalisten och informatören Annica under en turbulent tid. Det var på SAS-koncernen och det var under den dramatiska hösten 2001, då information var viktigare än någonsin.

I mycket hård konkurrens fick Annica jobbet som chefredaktör för SAS-koncernens personaltidning Inside, och vid samma tid återkom jag till tidningen som reporter.

Osentimentalt och effektivt axlade Annica den krävande uppgiften att leda arbetet med att vecka efter vecka pumpa ut relevant information till över 20 000 medarbetare, som oroligt undrade om det fanns någon framtid för resebranschen – och jobben – efter ekonomisk kris, terrordåd och skenande kostnader.

”Det här ska göras, nu sätter vi igång” kunde vara hennes kärva valspråk. Annica väntar inte på att inspirationen ska infinna sig.

Jag har aldrig träffat en journalist, som så snabbt sätter sig in i komplicerade sammanhang, drar de korrekta slutsatserna och formar det hela i ett klart och tydligt språk, som Annica. Men som också är beredd att i dialog förändra och förbättra det skrivna.

Som chefredaktör under sju svåra år sökte hon hela tiden hitta nya former att informera – via intranät, med en välfungerande, växande bildbank och genom att ständigt bygga ut sitt kontaktnät inom företaget och branschen.

Vad jag beundrar allra mest hos journalisten och personen Annica är hennes förmåga att, i tillägg till egenskaperna som nämnts ovan, ständigt hålla uppe glöden för förändring, utveckling och framåtblickande.”

Stefan Lönnqvist, frilansskribent”Inside SAS var SAS koncerntidning i 40 år, som mest med en upplaga på 35 000 exemplar. Flygbranschen var då som nu turbulent och i en extremt politisk värld ansvarade Annica för tidningen på ett utmärkt sätt.

Annicas främsta styrka är att snabbt sätta sig in i nya områden och sedan på kort tid leverera en relevant text. Annica och jag arbetade tillsammans i åtta händelserika år, mellan 2001 och 2009, utan några samarbetsproblem.”

Owe Sjöqvist, fd redaktör Inside SAS”Jag har haft förmånen av att ha känt Annica i mer än 30 år. Under senare delen av 1980-talet och i början av 1990-talet hade jag Annica i mitt team, som ansvarade för intern kommunikation inom Scania. Annica var under den perioden både redaktör och senare också chefredaktör för interntidningarna vid Scanias fem produktionsorter i Sverige.

Det jag minns mest av Annica, var hennes strukturerade sätt att arbeta, hennes nyfikenhet och förmåga att skapa kontakter samt få förtroende inom företaget. Egenskaper som är ytterst värdefulla i produktionen av interna tidningar.

Jag förundrades också alltid över Annicas fokusering på det hon gjorde. När hon satte sig ner och skrev, så var det inget som kunde störa henne, även om det var fullt av andra aktiviteter i det öppna landskap som vi satt i. En egenskap som gjorde att jag aldrig behövde vara orolig för att Annica skulle missa en deadline. Hon levererade alltid i tid.”

Gunnar Boman, Senior Advisor, Corporate Relations, Scania